Програмата е одобрена със Заповед № РД 09-1720/11.08.2020 г. на министъра на образованието и науката.

Програмата на този курс предлага въвеждането на основните понятия и процеси впроизводството на здравословна храна, и нейната отговорна консумация.

Целта на програмата е да предостави модел за изграждане на хранителна грамотност като част от по-общата методика за преподаване на специални или общообразователни предмети в училище. Стъпвайки върху някои неформални методи на обучение програмата е насочена към усъвършенстване на знания и умения в следните направления, свързани със здравословното хранене:

  • Знания, нагласи и умения,свързани с храните
  • Управление на рисковете, свързани с хранителния избор на домакинството
  • Влияние на избора на храна върху диетата и здравето, бюджета и околната среда
  • Технологични процеси в производството на различни храни
  • Разбиране за здравето, благосъстоянието и безопасността
  • Четене и разбиране на етикетите на храната
  • Хранителна сигурност
  • Понятие за здравословна диета
  • Общински и национални продоволствени политики
  • Изисквания и роля на контролните органи
  • Публичният образ на храната
Брой кредити: 1