Програмата е одобрена със Заповед № РД 09-1720/11.08.2020 г. на министъра на образованието и науката.

Настоящият курс предлага методика за преподаване на организацията на операциите при обслужването на гости в ресторантите на хотела.Програмата се основава на онлайн и видео ресурси, които дават възможност за последващо използване за надграждане на капацитета на учителите по специални предмети в професионалните гимназии по туризъм.

Целта на програмата е да предостави нов ресурс за теоретична и практическа подготовка на бъдещите професионални кадри в областта на обслужването в ресторанта на хотела. С иновативна методика на обучение ще бъдат надградени знанията и уменията в следните направления

  • Въведение в ресторантьорството
  • Обслужване в местата за хранене и питейни заведения
  • Роли и отговорности в обслужването в ресторанта
  • Външен вид, хигиена и униформа
  • Подготовка на ресторанта за обслужванена гости
  • Сервиране на ястия и напитки
  • Сервиране на алкохолни напитки
  • Видове прибори и съдове за хранене
  • Закуска, блок маса и рум сервиз на храни и напитки
  • Познаване на менюто
  • Видове колички, сервитьорски табли
  • Сервиране на хляб и хлебни изделия
  • Контрол на стоковите запаси
  • Системата отчетност в ресторанта
  • Добри хигиенни и производствени практики и управление на безопасността на храните и напитките в ресторантьорството
  • Управление на хранителните отпадъци

Брой кредити: 2

Курсът включва въведение в специализирания софтуер WorkFlow за управление на ресурсите и финансово управление в областта на хотелиерството и ресторантьорството. WorkFlow e система за Планиране на ресурсите на предприятието (Entereprise Resource Planning- ERP). ERP системите са интегриран софтуерен продукт, чиято основна цел е да помагат мениджърите на предприятието да вземат решения.

Целта на програмата е да повиши знанията и уменията на учителите, преподаващи специални предмети в професионалните гимназии по туризъм за работа с един от най-утвърдените специализирани  софтуери за управление на ресурсите и финансово управление в областта на хотелиерството и ресторантьорството в следните направление: 

  • Системи за планиране на ресурсите на предприятието (ERP) 
  • Бизнес процеси в управлението на хотела и ресторанта 
  • Автоматизация и стандартизация на бизнес процесите в хотела и в ресторанта  
  • Архитектура и фунционалност на WorkFlow за планиране и управление на ресурсите в хотела и ресторанта 
  • WorkFlow като счетоводнаа система 
  • WorkFlow като складова система 
  • Обработване на различни видове документи  
  • Правене на различни видове справки 

Брой кредити: 2

Програмата е одобрена със Заповед № РД 09-1720/11.08.2020 г. на министъра на образованието и науката.

Курсът включва въведение в специализирания софтуер КЛОК ПОС (Point of Saleза управление на работните процеси в ресторанта и бара, както и специализиран складов софтуер за подобряване на координацията между кухнята и складовото стопанство. 

Целта на програмата е да повиши знанията и уменията на учителите, преподаващи специални предмети в професионалните гимназии по туризъм за работа с един от най-утвърдените специализирани  софтуери за управление на ресторанта и бара в следните направление: 

  • Управление на поръчки 
  • Комуникация с кухнята 
  • Оптимизация и рационализация на организацията  
  • Програма за клиентска лоялност – управление на отстъпки в цената. 
  • Вътрешни кредити и начисления 
  • Управление на начина на плащане 
  • Проследяване на стокооборота 
  • Определяне честотата на зарежданията 
  • Въвеждане на рецепти 
  • Прехвърляне на данни към счетоводството 
  • Правене на различни видове справки

Брой кредити: 2