Програмата е одобрена със Заповед № РД 09-1720/11.08.2020 г. на министъра на образованието и науката.
Програмата на този курс предлага въвеждането на основните понятия и процеси впроизводството на здравословна храна, и нейната отговорна консумация.
Целта на програмата е да предостави модел за изграждане на хранителна грамотност като част от по-общата методика за преподаване на специални или общообразователни предмети в училище. Стъпвайки върху някои неформални методи на обучение програмата е насочена към усъвършенстване на знания и умения в следните направления, свързани със здравословното хранене:
- Знания, нагласи и умения,свързани с храните
- Управление на рисковете, свързани с хранителния избор на домакинството
- Влияние на избора на храна върху диетата и здравето, бюджета и околната среда
- Технологични процеси в производството на различни храни
- Разбиране за здравето, благосъстоянието и безопасността
- Четене и разбиране на етикетите на храната
- Хранителна сигурност
- Понятие за здравословна диета
- Общински и национални продоволствени политики
- Изисквания и роля на контролните органи
- Публичният образ на храната
Брой кредити: 1