Програмата е одобрена със Заповед № РД 09-1720/11.08.2020 г. на министъра на образованието и науката.
Настоящият курс предлага методика за преподаване на организацията на операциите при обслужването на гости в ресторантите на хотела.Програмата се основава на онлайн и видео ресурси, които дават възможност за последващо използване за надграждане на капацитета на учителите по специални предмети в професионалните гимназии по туризъм.
Целта на програмата е да предостави нов ресурс за теоретична и практическа подготовка на бъдещите професионални кадри в областта на обслужването в ресторанта на хотела. С иновативна методика на обучение ще бъдат надградени знанията и уменията в следните направления
- Въведение в ресторантьорството
- Обслужване в местата за хранене и питейни заведения
- Роли и отговорности в обслужването в ресторанта
- Външен вид, хигиена и униформа
- Подготовка на ресторанта за обслужванена гости
- Сервиране на ястия и напитки
- Сервиране на алкохолни напитки
- Видове прибори и съдове за хранене
- Закуска, блок маса и рум сервиз на храни и напитки
- Познаване на менюто
- Видове колички, сервитьорски табли
- Сервиране на хляб и хлебни изделия
- Контрол на стоковите запаси
- Системата отчетност в ресторанта
- Добри хигиенни и производствени практики и управление на безопасността на храните и напитките в ресторантьорството
- Управление на хранителните отпадъци
Курсът включва въведение в специализирания софтуер WorkFlow за управление на ресурсите и финансово управление в областта на хотелиерството и ресторантьорството. WorkFlow e система за Планиране на ресурсите на предприятието (Entereprise Resource Planning- ERP). ERP системите са интегриран софтуерен продукт, чиято основна цел е да помагат мениджърите на предприятието да вземат решения.
Целта на програмата е да повиши знанията и уменията на учителите, преподаващи специални предмети в професионалните гимназии по туризъм за работа с един от най-утвърдените специализирани софтуери за управление на ресурсите и финансово управление в областта на хотелиерството и ресторантьорството в следните направление:
- Системи за планиране на ресурсите на предприятието (ERP)
- Бизнес процеси в управлението на хотела и ресторанта
- Автоматизация и стандартизация на бизнес процесите в хотела и в ресторанта
- Архитектура и фунционалност на WorkFlow за планиране и управление на ресурсите в хотела и ресторанта
- WorkFlow като счетоводнаа система
- WorkFlow като складова система
- Обработване на различни видове документи
- Правене на различни видове справки
Програмата е одобрена със Заповед № РД 09-1720/11.08.2020 г. на министъра на образованието и науката.
Курсът включва въведение в специализирания софтуер КЛОК ПОС (Point of Sale) за управление на работните процеси в ресторанта и бара, както и специализиран складов софтуер за подобряване на координацията между кухнята и складовото стопанство.
Целта на програмата е да повиши знанията и уменията на учителите, преподаващи специални предмети в професионалните гимназии по туризъм за работа с един от най-утвърдените специализирани софтуери за управление на ресторанта и бара в следните направление:
- Управление на поръчки
- Комуникация с кухнята
- Оптимизация и рационализация на организацията
- Програма за клиентска лоялност – управление на отстъпки в цената.
- Вътрешни кредити и начисления
- Управление на начина на плащане
- Проследяване на стокооборота
- Определяне честотата на зарежданията
- Въвеждане на рецепти
- Прехвърляне на данни към счетоводството
- Правене на различни видове справки